Organisatie

Alles over ons. Wie we zijn, wat we doen, en waarom.

Doel

De Wilg ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking en/of psychische beperking, in het (weer) actief meedoen in de maatschappij. Dit doet zij door het organiseren van verschillende (vrijetijds-) activiteiten, het geven van voorlichting & training en begeleiding bij het verrichten van vrijwilligerswerk.

De beperking is niet van belang; bij ons deel je je interesses! Wat vind je leuk? Waar wil je meer over weten? Welke sport wil je doen? Zo vormen we een goede basis om jezelf te ontwikkelen en voor het leggen van sociale contacten. Wil je graag vrijwilligerswerk doen, maar weet je niet precies hoe je dat moet aanpakken? Wij bieden daar begeleiding in. Dit doen we op de werkvloer zelf, zolang het nodig is. Alle activiteiten worden begeleid door vrijwilligers.

Voor jongeren hebben we een speciaal programma: watkunjij.info

 

 

 

Jongeren HangOut

Geschiedenis

De Wilg is ooit begonnen als een soort van naschoolse opvang. Nu is De Wilg uitgegroeid tot een professionele organisatie met kennis en ervaring op het gebied van duurzame activering; meedoen naar vermogen.

De Wilg komt aan haar naam door de straat waarin het allemaal in 1964 begon: de Wilgstraat, tussen de Amsterdamse straatweg en het spoor. Op de zolder van het buurthuis waren twee activiteiten voor (zoals dat toen heette) geestelijk gehandicapte kinderen. De Wilg is in 1986 verhuisd naar de Mecklenburglaan. Het buurthuis is opgeheven en de straat bestaat niet meer. De Wilg is nog steeds springlevend en meegegroeid met de tijd.

Samenwerken

De Wilg  werkt nauw samen met veel organisaties in de stad. Op die manier kunnen we veel mensen bereiken en zorgen dat zij passend worden ondersteund.  Door samenwerking met verschillende organisaties hebben we bij De Wilg een unieke vorm van dagbesteding. Iedereen die hier komt heeft meer of minder ondersteuning nodig. Maar wat er echt toe doet is het delen van interesses. Daar in vinden mensen elkaar. Dat is wat mensen bindt.

Zo ondersteunen de bezoekers ook elkaar en daar ontstaan vriendschappen. Niet voor een poosje, nee voor lange tijd. Duurzaam dus!  en zo kan iedereen meedoen in de maatschappij.

De Wilg is ook lid van de WMO cliëntenraad Utrecht.  Deze cliëntenraad adviseert de gemeente bij het maken van beleid over alles wat te maken heeft met de Wet Maatschappelijke Ondersteuning.

Stage lopen bij De Wilg

Gemiddeld doen 8 studenten per jaar van verschillende MBO en HBO opleidingen relevante werkervaring op. We hebben onder andere ervaring met studenten van onderstaande opleidingen:

-Social Work (HBO & MBO)
-Sociaal-cultureel werker
-Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen
-Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg

Studenten zijn dan ook altijd welkom om contact op te nemen voor een leuke en interessante stage.

Lees het informatieboekje ‘Starten bij De Wilg’

Je praktijkuren bij De Wilg doe je binnen onderstaande onderdelen.

Activiteitenaanbod
Zowel overdag als ’s avonds worden er vele activiteiten georganiseerd door vrijwilligers en stagiaires.

Actief in de wijk
In verschillende wijken ondersteunt De Wilg mensen bij het vinden, dan wel opzetten, van passende vrije tijdsbesteding.

Jongeren (12 – 27 jaar)
Een activiteitenprogramma speciaal voor jongeren met een licht verstandelijke beperking, Autisme Spectrum Stoornis en/of gedragsproblemen. Jongeren die net als iedereen hun dag op een leuke en goede manier willen doorbrengen.

De werkzaamheden
  • Structuur en inhoud geven aan vrijetijdsactiviteiten
  • Inhoud van de activiteit afstemmen met en overdragen aan vrijwilligers, stagiairs en professionals
  • Directe ondersteuning bieden aan deelnemers binnen de activiteit
  • Begeleiden en/ of coördineren van activiteiten op externe locaties
  • Opzetten en/ of begeleiden van activiteiten voor jongeren
  • Organiseren van evenementen
  • Meeschrijven aan ondersteuningsplannen en werkdoelen van bezoekers
  • Enthousiasmeren en motiveren van bezoekers
  • Ondersteunen bij veranderingen in het activiteitenaanbod
  • Sfeer creëren waarin bezoekers zich veilig en vertrouwd voelen
  • Signaleren van bijzonderheden tijdens de activiteiten en deze bespreekbaar maken met de Professional
  • Coördineren en/ of begeleiden van een dagdeel
  • Meewerken binnen diverse projecten

Om je breed op te leiden en uitdaging te bieden op verschillende vlakken zetten we je graag een avond per week in. Bijvoorbeeld binnen het coördineren en/of begeleiden van avondactiviteiten, het draaien van een feestavond of iets anders wat je mogelijk zelf hebt opgezet.

Uiteraard ben je welkom om vrijblijvend kennis te maken en/ of een dag(deel) mee te draaien.

Om een stage bij De Wilg tot een succes te maken is het van belang dat je een proactieve houding aanneemt, zowel op de werkvloer als binnen je eigen leerproces. Wanneer dit klinkt als een kans en niet als een drempel, dan ga je bij ons een mooie en leerzame stage tegemoet!
Reageren

Vacature(s)

De Wilg streeft naar volwaardig burgerschap voor iedereen. De Wilg staat voor een maatschappij waarin iedereen deel kan nemen ondanks zijn of haar beperkingen.De Wilg organiseert diverse activiteiten ter bevordering van de sociale participatie. Dit doet zij voor iedereen en in het bijzonder voor mensen met een beperking. Dit alles altijd met vrijwillige inzet en in samenwerking met de sociale partners in de stad. Vanuit bovengenoemde missie ontplooit De Wilg een grote diversiteit aan werkzaamheden. Hierdoor hebben wij regelmatig vacatures voor vrijwilligers.

Vacature(s) voor personeel en vrijwilligers

Bekijk onze actuele aanbod voor personeel en vrijwilligers via de link onderaan deze pagina.
Onze vacatures voor vrijwilligers staan ook op de website van de Vrijwilligerscentrale Utrecht.

Bekijk onze vacatures

Aanmeldprocedure

Inschrijven activiteiten
Volg je al een activiteit bij De Wilg? Dan vragen wij je ieder jaar om je opnieuw in te schrijven voor het volgende jaar. Hierover krijg je meestal post van ons in december. Wij vragen je om door te geven welke activiteiten je wil gaan doen in het nieuwe jaar, en om je juiste gegevens aan ons door te geven, zoals je naam, adres en woonplaats.
Je kunt het inschrijfformulier op meerdere manieren invullen:
– Via de computer of smartphone met het online inschrijfformulier.
– Door dit inschrijfformulier op de computer in te vullen en te mailen naar jouw contactpersoon bij De Wilg.
– Door dit inschrijfformulier te printen, in te vullen een meenemen of opsturen naar De Wilg: Mecklenburglaan 3-5, 3581 NV  Utrecht.

Bekijk hier het digitale programmaboekje 2023

Heb je vragen? Stuur een mail of bel 030-2513672. We helpen je graag.

 

 

Activiteiten

Financieel

pubplicht-anbi-algemeen_2024

Subsidie

De Wilg ontvangt subsidie van de gemeente Utrecht voor Sociale Prestatie. Daarnaast worden speciale projecten apart gefinancierd (subsidie/ fondsen).

 

 

Gedragscode

We willen op De Wilg prettig met elkaar samenwerken. Daarom hebben we afspraken gemaakt hoe we met elkaar omgaan. Dit hebben we opgeschreven in de  Gedragscode

Vertrouwenspersoon

Voor het personeel en vrijwilligers van De Wilg is er een aparte vertrouwenspersoon.

Zie hier de contactgegevens van de Vertrouwenspersoon

Doe mee

Word vrijwilliger bij De Wilg

Zonder vrijwilligers geen activiteiten! De vrijwilligers zijn het menselijk kapitaal van De Wilg.
Bekijk de mogelijkheden