LVB staat voor Licht Verstandelijke Beperking. Mensen met een LVB hebben een relatief laag IQ en een beperkt sociaal aanpassingsvermogen.
Technisch bedoelen we met LVB in Nederland:
In de praktijk betekent leven met een LVB dat mensen moeite hebben om mee te komen in de maatschappij. Zo hebben mensen moeite met dingen als lezen en schrijven, rekenen, communiceren, sociaal contact en persoonlijke verzorging. Voor mensen met een LVB zijn dingen die voor anderen vanzelfsprekend zijn een grote uitdaging. Zoals bijvoorbeeld het gebruik maken van het openbaar vervoer.
Amanda: “Ik heb moeite met rekenen, dus boodschappen doen is moeilijk voor mij. Het kan zomaar zijn dat ik teveel betaal of te weinig geld terug krijg. Ik ben daarom nu aan het oefenen om met een betaalpasje te betalen, dan gaat het afrekenen makkelijker. Ook het reizen met het openbaar vervoer is niet zo eenvoudig voor mij. Bekende routes gaan mij goed af, maar als ik naar een nieuw adres moet dan moet ik de route van tevoren oefenen.”
Hoe herken je een LVB bij iemand?
Vaak kun je niet aan mensen zien dat ze een LVB hebben. Ook praten mensen er niet graag over en hebben mensen er moeite mee om toe te geven dat ze dingen niet begrijpen. Dit heeft als gevolg dat mensen vaak overvraagd worden. Aan onder andere de volgende dingen kun je een LVB bij iemand herkennen: